Home >  Voor je begint! >  Leiding prikkelen

Leiding prikkelen

Jij denkt alvast dat een alcohol- en drugbeleid nuttig kan zijn. Maar hoe breng je dat aan bij de rest? Breng eerst en vooral je leidingsploeg op de hoogte en maak hen enthousiast. Een paar tips die je daarbij kunnen helpen:

Gebruik een teaser

Met een teaser introduceer je het onderwerp zonder er meteen heel serieus over te moeten zijn. Dat kan bijvoorbeeld met het DIB-testje over alcohol en drugs. Deel de test uit op een vergadering of vestuur het per mail. Bekijk samen wie wat scoort!

Vertel waarom je iets wil doen

Wat is de aanleiding: een voorval, een idee van de jeugdconsulent, je wil zorgen voor een imagoboost, jullie organiseren een fuif… 

  • Op de jeugdraad werd met de jeugdconsulent afgesproken dat alle jeugdbewegingen een alcohol- en drugscharter opstellen.
  • De leiding was zat op weekend. Eén van de ouders kwam dit te weten en belde kwaad naar onze groepsleiding.
  • Veel mensen denken dat je in de jeugdbeweging leert roken en drinken. We willen tonen dat dit niet waar is.

Zorg dat alle leiding weet hoe het komt dat jullie aan tafel zitten!

Vertel hoelang het duurt

Vertel hoe lang het hele proces ongeveer zal duren. Zo vermijd je dat mensen ontmoedigd raken of te snel resultaat willen.

Benadruk de meerwaarde

Een beleid opstellen heeft heel wat voordelen. Zet deze zeker in de verf! 

We maakten afspraken over het drinken van alcohol op en rond het terrein en organiseerden hierover een spelmiddag. Gek hoeveel positieve reacties we kregen van ouders!

Enkele voordelen:

  • Iedereen weet wat wel en niet kan
  • Iedereen weet duidelijk wat te doen bij problemen
  • Jullie imago verbetert

Doorloop je het stappenplan bovendien met een preventiewerker, dan krijg je gratis het We DIB'it! -certificaat. Zomaar een imagoboost voor je groep!

Een beleid installeren kan je zelfstandig doen, of met hulp!