Home >  Uit de praktijk >  Verantwoord alcohol schenken

 

13-jarig meisje na lokale fuif opgenomen in ziekenhuis met 2,81 promille alcohol in bloed

Een 13-jarig meisje werd in het weekend van 31 maart 2018 na een lokale fuif van de plaatselijke KSA-vereniging op de spoedafdeling binnengebracht nadat ze te veel had gedronken. In het ziekenhuis bleek het meisje maar liefst 2,81 promille alcohol in haar bloed te hebben. De politie zoekt uit hoe het meisje, dat nog geen 16 is, toch alcohol kon kopen op de fuif. 

Hoe voorkom je dat -16-jarigen alcohol drinken op je fuif? 

Als organisator ben je steeds aansprakelijk voor een minderjarige (-18) die betrapt wordt met alcohol op jouw fuif of evenement. Daarom is het belangrijk bovenstaande voorbeelden te voorkomen en intiatieven te nemen.

Wat kan je doen?

1. Gebruik een bandjessysteem waardoor barmedewerkers een onderscheid kunnen maken tussen -16-jarigen (geen alcohol) en -18-jarigen (geen sterkedrank). Vraag GRATIS bandjes aan bij een Drugpunt in jouw buurt.

2. Een goed barbeleid is goud waard. Bestel de barbriefings 'Begin niet te vroeg'. Zo zorg je dat je barmedewerkers op de hoogte zijn van de precieze wetgeving rond het schenken van alcohol. 

3. Vraag elke fuifganger zijn of haar leeftijd te bewijzen (geen leeftijdsbewijs = geen alcohol). Iemand kan zijn identiteitskaart tonen, maar ook zijn treinkaart, rijbewijs, ...

4. Spreek meerderjarigen aan wanneer zij alcohol doorgeven aan minderjarigen en verzoek hun vriendelijk hiermee te stoppen. Maak hen duidelijk dat dit strafbaar is.

5. Bied een alcoholvrij alternatief aan wanneer iemand een pintje bestelt en je merkt dat hij/zij boven zijn theewater is. In bepaalde situaties is het nodig dat medewerkers duidelijk grenzen stellen. Wil je je medewerkers hierin opleiden? Dan kan je terecht bij een preventiewerker voor een training 'grenzen stellen'. 

Hebben jullie nog geen afspraken over alcohol- en druggebruik? Ga dan meteen aan de slag met het stappenplan. Hulp nodig hierbij? Contacteer een regionale preventiewerker in jouw buurt, zij helpen je met veel plezier verder!