Home >  Uit de praktijk >  Jeugdverenigingen zijn van onschatbare waarde

 

Jeugdverenigingen zijn van onschatbare waarde

Voorbeeldfunctie

Elke week zetten duizenden leiders en leidsters zich vrijwillig in om kinderen en jongeren een fantastische tijd te bezorgen. Als leiding speel je een belangrijke rol in het leven van vele jongeren. Je hebt een voorbeeldfunctie die gepaard gaat met een hele dosis verantwoordelijkheid, voor je leden, je vereniging maar ook voor jezelf. 

Tijdens een activiteit, op een vergadering, op weekend, ... drinkt al eens iemand een pint. Of rookt iemand een joint. Om daar op een goede manier mee om te gaan heb je een beleid nodig en is communicatie van belang. 

Nog geen alcohol- en drugbeleid? Dit stappenplan helpt je verder. 

Goede communicatie

Hoe communiceer je een alcohol- en drugbeleid naar leden? 

1. Communiceer steeds op een open en duidelijke manier. Ook bij eventuele incidenten. Zo verminder je de kans op onduidelijkheden en misverstanden.

2. Organiseer een activiteit over alcohol en drugs. Sta achterna stil bij de afspraken die in jullie jeugdvereniging gelden.

3. Informeer nieuwe leden over de afspraken en regels omtrent alcohol en drugs. Dit op speciale activiteiten (op kamp, weekend, kennismakingsdag...). 

4. Maak hiervoor gebruik van bestaande communicatiekanalen: tijdschrift, website, facebookpagina, ...  

Wil je ook weten hoe je een alcohol- en drugbeleid naar ouders communiceert? Hier vind je enkele tips. 

Wat zeg je aan ouders die hun zoon of dochter, jonger dan 16, toestemming geven alcohol te drinken? 

Als leiding heb je weinig vat op welke afspraken bij de leden thuis gelden. De afspraken in het beleid zijn de afspraken die voor iedereen gelden binnen de jeugdvereniging. Dit moet duidelijk zijn voor alle leden en hun ouders. 

Aan alle leiding, begeleiders,... een oprechte dankjewel en goed bezig, jullie zijn van onschatbare waarde!