Home >  Uit de praktijk >  Dag van de Jeugdbeweging in Gent

Dag van de Jeugdbeweging in Gent

Vrijdag 20 oktober 2017 kwam heel jeugdbewegend Vlaanderen in hun hemd, rok, t-shirt en/of das samen op straat. Natuurlijk voor de feestdag van de 255.000 kinderen en jongeren die elke week op avontuur gaan. In veel steden met een ontbijt, in Gent sinds enkele jaren met vieruurtjes voor iedereen

Time for Change

Tot voor kort werd ook in Gent de Dag van de Jeugdbeweging gevierd met een jaarlijks ontbijt. Met succes, doorheen de jaren werd de opkomst steeds groter. Maar er was een schaduwkantje: sommige leiders en leidsters kwamen rechtstreeks uit de Overpoort (een zeer populaire uitgaansstraat in Gent). Ouders en voorbijgangers zagen leiding onder invloed van alcohol en uiten daarover hun ongenoegen. Bovendien schetste de media een negatief beeld van het event. 

Dat is jammer want leiders en leidsters zetten zich een heel werkjaar enthousiast en vrijwillig in voor hun jeugdbeweging! Kortom genoeg redenen voor de stad Gent en de jeugdbewegingen om de jeugdbeweging positief in beeld te brengen. Dat is waar 'De dag van de jeugdbeweging' over hoort te gaan. 

Vieruurtjes voor iedereen

'De stad Gent en het organisatiecomité staken de koppen bij elkaar, enkele brainstorms later was het idee van een vieruurtje geboren. Vele liters fruitsap, een pannenkoekenkraam, springkastelen, de Hiphopband Uberdope, een DJ-contest, ... kortom het werd een knalfeest voor jong en oud!'   

         Pepijn, coördinator team ondersteuning jeugdinitiatieven                                   

Zo zie je maar dat er ook zonder alcohol gefeest kan worden! Na afloop is de avond nog jong en kan iedereen zijn eigen weg gaan om het feest verder te zetten. Hoe kan jij dit jaar jouw jeugdbeweging positief in de kijker zetten? Zorg jij net als in Gent voor een succesverhaal?

Dag van de Jeugdbeweging in het Coyendanspark wordt georganiseerd door acht jeugdbewegingen: Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD, Jeugd Rode Kruis, JNM, KLJ, KSA, Scouts & Gidsen Vlaanderen en in samenwerking met Jeugddienst Gent.